lauantai 5. huhtikuuta 2014

Toni Yksjärvi - Vuoden Tarjoilija 2014

Tervetuloa seuraamaan Vuoden Tarjoilijan blogia (elämää ja ajatuksia, hajatelmiakin tulee)


Moi! Mä oon Yksjärven Toni. Pari viikkoa on ehtinyt vierähtää, kun sain kultamitalin (Suomen mestaruus) kaulaan ja salamavalot räiskyivät Messukeskuksessa Gastromessujen Get Together -tapahtumassa. Nyt oli ihan pakko aloittaa oma blogi. Tulee olemaan tapahtumarikas vuosi ja blogillani onkin näin ollen kaksi päämäärää: dokumentoida ja tallettaa muistoja ja tapahtumia tästä spesiaalista vuodesta sekä (ehkä vielä tärkeämpänä) raottaa sitä maailmaa, jossa tiiviisti ravintola-alaan sitoutuneet ihmiset elävät. Jälkimmmäisellä on tosiaan itselleni ainakin suuri merkitys. Haluan olla mukana luomassa alalle uutta buustia, myös salityöskentelyn näkökannasta. Mitään supertähtiähän me salitähtöset ei olla, niin kuin työkaverimme keittiössä. Ei ainakaan vielä.

Ensimmäisestä Vuoden Tarjoilija -kilpailusta kokemusta

Kilpailu-urani alkoi vajaa vuosi sitten osallistuttuani ensimmäisiin Vuoden Tarjoilijoihin. Sijoitus oli suureksi yllätykseksi kolmas. Edessä oli kovia mm. Taitaja-kilpailuiden menestyjiä, muutama kovan kilpailurutiinin omaava jäi tosin ekakertalaisen taakse. Yhtä kaikki, kilpailu oli upea kokemus. Puhalsimme yhteen hiileen; lainasimme tarjoilijalle niin tärkeitä "henkilökohtaisia työvälineitä" toisillemme, jos jollakin kilpasiskolla tai -veljellä oli jännityksen vuoksi jotakin jäänyt matkasta. Autoimme ja tuimme toisiamme. Kilpailimme yhdessä aivan uuden kilpailun äärellä. Kilpailunjohtaja Marja Hemmi tästä mainitsikin: "te olette tekemässä historiaa osallistumalla tähän ensimmäistä kertaa järjestettävään kilpailuun". Todellakin, kilpailu oli huhtikuussa 2013 ensimmäinen Suomessa järjestetty tarjoilijoille suunnattu ammattitaitokilpailu. Finaalisuorituksen päätteeksi totesin, että ensi vuonna uusiksi, tää oli kivaa. Sijoituksesta ei ollut siinä vaiheessa tietoa, edes tuomareilla.

Toinen kilpailu - NAPAKYMPPI!

Molempina vuosina kilpailut alkoivat ennakkotehtävällä, jonka perusteella karsittiin hakijat 12 semifinalistiin. Molempina vuosina (tosin kovin eri syistä) ennakkotehtävän valmisteluun irtosi kuin lahjana loistava ajankohta. Sain tehtyä työn itseäni tyydyttävällä tavalla. Se on tosi monessa asiassa mottoni: jos on itse tyytyväinen ja voi seistä tekemisensä takana täydellä sydämellä ja rehellisyydellä, niin paljon enempää ei kukaan voi vaatia. Kilpailuihin muutoin valmistautuminen jäikin hieman vähälle. Olin suunnittellut mitkä tekniset suoritukset pitäisi harjoitella, opetella, kerrata ja niin edelleen. Olin vuoden alussa aloittanut Gastrobar Emossa esimiesharjoittelussa/sommelierinä. Työ alkoi vauhdilla, tuli uudet ihmiset ympärille ja myös uudenlainen konsepti, joka oli pois omalta mukavuusalueelta. Niinpä käytännön harjoittelu tapahtui täällä umpiluisessa, hämäläisessä pääkopassa. Ja sitä työtä tuli tehtyä hereillä ollessa sekä unissaan.

Lyhyt sparraus ja omaan tekemiseen luottaminen

Vahvistuksen omaan tekemiseen sain, kun pääsin istumaan alas ennen kilpailuita Emossa työskentelevän kolleegan Joonaksen kanssa. Joonas oli muutamat vuodet sitten edustamassa Suomea Kanadassa järjestetyissä World Skills -kilpailuissa voitettuaan Suomen karsinnat. Lähtökohta oli se, että yritin karsia pois mahdolliset "tosi pahat" mokat, joista voisi mennä pisteet ihan täysin nollille. Sparraus oli lyhyt mutta tärkeä sisällöltään: pitää pyrkiä toimimaan juuri niin kuin toimisin muutenkin ihan perus "serviisissä" - kilpailuissa ei saa alkaa yrittämään mitään uusia kikkoja ja tapoja, silloin voi käydä todella hassusti.

Kilpailut eroavat paljon toisistaan sisällöltään: Skillseissä on paljon teknisempää ja "teoreettisempaa" tekemistä, Vuoden Tarjoilija -kilpailu tähtää enemmän ihan oikean palvelun ja kokonaisuuden luomiseen. "Ota, anna oikealta; tarjoa aina vasemmalta" on ihana sääntö, mutta todellisessa elämässä se ei ole aina mahdollista. Kipailutilanteessa alaa tekemään hassuja asioita, kun on tuomarit selän takana, ihmisiä yleisössä ja kaikilla kilpailijoilla tarkka kuva siitä, miten harjoituksissa kaikki meni täydellisesti. Sitten kun jokin menee vasten suunnitelmia, niin tilanne tulee vain nollata ja jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. "Show must go on!"

Voitto ja jälkitunnelmat

Pistemarginaalit olivat pienet. Kata Shecter voitti hopeaa jääden noin kolme pistettä voitosta. Paljon kauempana Kataa ei ollut Tanja Pöyhönen, jolle ensikertalaisena tipahti hieno pronssi ja Pernod-Ricardin matka Dubliniin (erikoispalkinto parhaasta kokonaisvaltaisen elämyksen tuottamisesta). Viime vuonna sijoituin kolmanneksi, sain myös Pernod-Ricardilta kyseisen kunnianosoituksen. Selkeänä jatkumona tähän näyttää siis siltä, että Tanjaa ei kukaan voita ensi vuoden kilvassa :D. Kilpailu oli hieman epäreilu, myönnettäköön. Sovimme Katan kanssa jo helmikuussa, että me ei päästetä ketään meidän ohitse ja otetaan sijat yksi ja kaksi. Kata voitti alkuvuodesta Vuoden Nuori Sommelier -kilpailun. Sovimmekin, että pidetään vain oma tontti puhtaana ja otetaan ne kärkisijat, ne kuuluu nyt meille (edellinen kommentti oli siis meidän keskinäistä huumoria ja viinilasin ääressä sovittu juttu). Toteutimme kuitenkin sovitun ja nyt voimme jättää kilpa-areenan uusille osaajille. Vaikkakaan Katasta en tiedä lähteekö vielä kokeilemaan kolmannen kerran Vuoden Tarjoilijoihin!

Kata Shecter, minä ja Tanja Pöyhönen podiumilla

Me olimme Katan kanssa ainoat molempiin Vuoden Tarjoilijoihin osallistuneet kilpailijat. Onneksi 2013 kisaajia on nyt taas aktivoitunut välivuoden jälkeen ja itselläni ainakin elää toivo, että kilpailu hyppää uudelle tasolle 2015. Kyseessä on nimittäin juhlakilpailu, koska Vuoden Kokki -kilpailu viettää 20-vuotisjuhlaa. Ensimmäisen kilpailun voitti Pekka Terävä vuonna 1995. Vuoden 2014 tasossa ei ollut mitään vikaa, mutta osallistujien kasaan saaminen kesti hieman oletettua kauemmin. Lisäksi kaksi kovaa kisaajaa jäi kisasta pois ennen starttilaukausta. 

Mitäs tulevaisuudessa?

Blogini kirjoitukset tulee sisältämään otteita spesiaaleista tapahtumista, mukavista matkoista (tiedossa on palkintomatka Torresille Barcelonaan ja Penedésiin, minkä lisäksi heinäkuussa on Saksassa Sommelier Summer Class, johon minut valittiin eilen perjantaina 4.4.2014, kiitos tästä Saksan viinitiedotuksen organisaatiolle!!). Kirjoitan myös niistä kokemuksista ja elämyksistä, joita itse pääsen tämän erikoisvuoden puitteissa kokemaan. Pääset myös kurkistamaan työpaikalleni.

Toivon vilpittömästi, että viihdyt. Tervetuloa mun blogiin!

1 kommentti:

  1. Hienoa, että laitoit blogin pystyyn! Jään innolla odottamaan, mitä kaikkea vuosi tuo tullessaan.

    VastaaPoista